Условия за ползване на услугата Заяви Почистване

В тази секция сме описали условията, при които бихме могли да приемем Ваша поръчка от секцията "Заяви Почистване"
 

Услугата "Заяви Почистване" е достъпна за маратонки и други видове обувки и чанти, които имат нужда от почистване и освежаване. Услугата се изпълнява в срокове, както следва:

Срокове за изпълнение:


- Премиум почистване; Премиум PLUS; Почистване на зимни обувки; Почистване на чанти: 1-5 работни дни

Експресна услуга: 1-2 работни дни

 

Сроковете за изпълнение влизат в сила след като пратката Ви бъде приета от центъра ни за обработка (транзитното време за доставката в двете посоки не е част от описаните срокове.)

 

1. Артикулите се приемат от центъра за обработка.
2. Заснемане на всяка пратка още при приемането* - сравняване на данните от поръчката и ако всичко съвпада, започва процеса по почистване. В случаите, когато състоянието на артикулите не позволява добри резултати от заявената услуга, ние се свързваме с клиента за допълнителни уточнения.
3. Дезинфекция на артикулите, преди започване на цикъла по почистване.
4. Почистване (преминаване през различни етапи)
5. Почистените артикули се инспектират и се заснемат повторно.
6. Дезинфектират се финално преди опаковане.
7. Опаковане и Предаване на чистите артикули на куриера за връщане към клиента.

*Снимките на всички артикули се пазят в срок от 2 месеца (60 календарни дни).

Бихме искали да уточним че почистването и освежаването, което предлагаме не е реставрация, изграждане, зашиване, лепене и тн. Услугата е подходяща за артикули, които притежават потенциал да бъдате носени.
Използваме само и единствено професионални препарати и други продукти за професионална употреба, за да можем да Ви гарантираме отлични  резултати.
Артикулите се обработват ръчно и им се обръща внимание спрямо нуждите, за да бъдат почистени максимално добре.
Въпреки усилията и старанието, които полагаме, понякога има замърсявания и петна, които не са в състояние да бъдат премахнати. Те често са в следствие на естественото износване на и/или в следствие на замърсената заобикаляща ни инфраструктура.
Екипът на Чисти Обувки е квалифициран да се справя отлично със задачата на професионално почистване на обувки и чанти. Прилагаме само утвърдени техники при почистването. Въпреки това не можем да поемем никакъв ангажимент в изключително редките случай на възникнала повреда по артикулите, която може да бъде обезветяване, разлепяне, деформация и всичко друго, което може да бъде асоциирано като влошено състояние при сравнение преди/след.
В 99.9% от случайте повреди се случват поради производствени недостатъци, като използване на некачествени лепило и/или оцветител за материи и/или материи.

 

 

Доставка за услугата "Заяви Почистване"


След като направите своята заявка, ще получите товарителницата по email и SMS. По номера на товарителницата в офиса на куриерската фирма ще отпечатат стикер с данните за доставката и ще приемат пратката.

За да осигурим максимално удобство и лекота при изпращане/получаване на услугата "Заяви Почистване", сме осигурили достъп до офисите на куриерска фирма Спиди, както и изпращане от-до адрес.

Доставка за услугата "Заяви Почистване" със СПИДИ офис/офис (4лв в двете посоки)
Опцията за доставка от/до офис на Спиди е с най-ниска цена и можете да я използвате, когато изпращате пратката до нас, от офис на Спиди. 

Доставка за услугата "Заяви Почистване" със Спиди адрес/адрес (6лв в двете посоки)
Опцията за доставка от/до адрес може да заявите само с фирма Спиди.


Експресна доставка за услугата "Заяви Почистване" от врата/до врата (30лв в двете посоки)
Опцията за експресна доставка е достъпна в рамките на гр. София и се изпълнява максимално бързо, до 3ч. след приемане на заявката, артикулитесе взимат от клиента и се доставят още същия ден за почистване. Срокът за получаване на почистени артикули е същия, както при лично оставяне на артикулите в магазин Чисти Обувки.


Ако срещнете затруднение с предаване на обувките/чантите на куриера, не се колебайте да се свържете с нас на тел: 0700 4 0033

 

Заплащането за услугата "Заяви Почистване" става посредством наложен платеж при получаване на вече почистените артикули.

 

Чисти Обувки си запазва правото да променя, цените и условията за услугата "Заяви Почистване" по всяко време без предупреждение. Също така запазваме правото да откажем почистването на артикули, които преценим че няма да могат да бъдат почистени според стандартите ни. Ако се колебаете дали Вашите обувки/чанти са подходящи за услугата, можете да се свържете с нас и да ни изпратите снимка преди изпращането им с куриер. При вече получени артикули, които бъдат върнати без да е изпълнено почистване, клиентът се задължава и приема да заплати разходите по двупосочната доставка.

 

При неуспешна връзка с клиент за получаване на вече почистени артикули, същите ще бъдат съхранени в срок от 30 календарни дни, след изтичането на който, ако връзка с клиента все още не може да бъде осъществена, Чисти Обувки ще предаде дадените артикули за рециклиране.

 

 

Правоотношението по услугата за "Заяви почистване" възниква между клиента и „Инсептифай” ЕООД. Всички евентуални претенции, рекламации, възражения и други, произтичащи от услугата по почистване следва да бъдат отнесени от потребителя директно до „Инсептифай” ЕООД в качеството му на изпълнител на услугата. При случаите на установено несъответствие, клиентът следва да изрази правото си на рекламация в писмен вид, чрез попълването на стандартен формуляр за упражняване правото на рекламация. Обезщетението по така предявената рекламация се поема от „Инсептифай“ ЕООД. Обезщетението, което „Инсептифай“ ЕООД следва да изплати на клиента, се определя самостоятелно при всяка конкретна рекламация, като независимо от последното размерът не може да надвишава 10% от стойността на артикула, предмет на съответната рекламация. Стойността на артикулите се определя само след предоставяне на документ за покупка от клиента - касова бележка или друг документ за покупка, като при онлайн транзакции освен поръчка и данни за плащане е необходимо да се предостави банково извлечение потвърждаващо покупката и нейната стойност. Необходимо е да бъде видна стойността на артикула, както и, че е закупен преди неповече от 365 дни от предоставянето за почистване на „Инсептифай” ЕООД. В случай, че във формуляра за рекламация е посочен повече от 1 (един) артикул, горното важи за всеки един поотделно. 

„Инсептифай“ ЕООД не дължи обезщетение в следните случаи:

  • Клиентът не предостави касова бележка или друг от гореизброените документи;
  • Клиентът предостави касова бележка или друг документ за покупка, от който е видно, че покупката е извършена преди повече от 365 дни от предоставянето на артикула за почистване на „Инсептифай” ЕООД;
  • Клиентът предостави документ за покупка, от който не може да се определи цената на конкретния артикул, предмет на рекламацията, дори в случай че покупката е направена в рамките на 365 дни от предоставянето на артикула за почистване на „Инсептифай” ЕООД